Mjäll

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Synliga hudflagor

Huden i hårbotten förnyas hela tiden, liksom huden i övrigt. De gamla yttersta hudcellerna lossnar som små, oftast osynliga, torra vita fjäll. Det är först när mängden hudflagor ökar och de blir synliga som det kallas för mjäll.

Man kan ha mjäll oavsett om man har torr eller fet hårbotten. Den torra typen av fjäll lossnar lätt och faller ner på axlarna. Den feta typen fastnar ofta i hårbotten. Mjäll kan vara svårt att få bort, men genom behandling brukar man kunna minska besvären. Mjäll smittar inte.

Jästsvamp kan ligga bakom

Det är oklart vad som orsakar mjäll. Det kan bero på att kroppen reagerar på en sorts jästsvamp som finns överallt på huden hos vuxna. Om man har svampen i stora mängder eller är extra känslig mot den, kan huden reagera med att producera fler hudflagor än normalt.

Mer mjäll av starka hårmedel

Om man använder starka hårmedel, till exempel gelé, mousse, läggningsvätska eller sprej som innehåller alkohol, kan hår och hårbotten torka ut och mjällbesvären bli värre. Om man har den torra typen av mjäll kan besvären dessutom öka på vintern när luften är torrare. Täta mössor och hattar kan också göra att svamp växer till.

Torr hårbotten – pröva med milt schampo

Om hudflagorna knappt är synliga, är det förmodligen bara ett tecken på torr hårbotten. Då kan man pröva ett milt schampo som är speciellt avsett för torr och känslig hårbotten.

Mjällschampo kan hjälpa vid måttliga besvär

Om flagorna är större och man anar att det är mjäll, men besvären inte är så stora, kan man under en period tvätta hår och hårbotten med ett milt mjällschampo. Om besvären blir värre kan man använda specialschampo som innehåller selen. Olika slags mjällschampo finns både på apotek och i vanliga livsmedelsaffärer.

Hjälper inte det ena schampot så pröva det andra. Hårbottnar reagerar olika. För att också undvika att irritera hårbotten i onödan kan man se till att löddra schampot i handflatan före tvätt och skölja håret extra länge.

För svårare besvär finns schampo mot jästsvamp

Om man har besvär med mycket mjäll och kanske beläggningar i hårbotten, kan man pröva schampo som tar bort den hudsvamp som kan ha orsakat mjällen. Schampot innehåller läkemedlet ketokonazol som är effektivt mot jästsvamp. Man bör behandla hår och hårbotten två gånger i veckan under två till fyra veckor, och därefter en gång i veckan eller vid behov. Receptfria medel med ketokonazol heter Fungoral, Ketoconazol eller Ketokonazol, och finns på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Om man inte blivit hjälpt av att regelbundet ha använt mjällschampo som innehåller ketokonazol bör man kontakta vårdcentralen. Man kan ha fått mjälleksem eller någon annan hudsjukdom som kräver annan behandling.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2011-02-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg