Mässling

Allmänt

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Man kan till exempel bli smittad när någon som är sjuk hostar eller nyser så att droppar i utandningsluften sprids.

Ofta är man rejält sjuk med hög feber i någon vecka, och det kan ta flera veckor innan man har hämtat sig helt. Det är också ganska vanligt att man får en följdsjukdom, som öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation. Ibland, men det är mycket ovanligt, kan mässling leda till en allvarlig inflammation i hjärnan.

Eftersom de flesta barn idag vaccineras mot mässling har sjukdomen blivit ovanlig i Sverige, men den skulle snabbt komma tillbaka om den allmänna vaccinationen upphörde. I många andra länder är sjukdomen vanligare, vilket kan vara bra att tänka på om man ska åka utomlands med barn som inte är vaccinerade mot mässling.

Det kan ta mellan en och tre veckor från att man har smittats tills man blir sjuk.

Symtom

Om man har mässling så får man oftast

  • hög feber
  • torrhosta
  • irriterade och ljuskänsliga ögon.

Efter några dagar får man utslag som först är ljusröda och sedan blir mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Behandling

Det finns ingen behandling som hjälper mot mässling, men febernedsättande mediciner kan göra att man mår lite bättre. Det brukar vara skönt att vila i ett svalt och mörkt rum. Oftast vill man undvika skarpt ljus eftersom ögonen är irriterade.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har fått mässling bör man kontakta en vårdcentral.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Senast uppdaterad:
2012-03-14
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden