Herpes i underlivet

Skriv ut (ca 8 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

Herpes i underlivet orsakas av ett virus och är mycket vanligt. Många vet inte om att de har herpes eftersom alla inte får några besvär. Underlivsherpes kan även visa sig kring ändtarmen, på skinkorna och på låren.

Underlivsherpes smittar främst genom sexuell kontakt. Risken är störst om det finns blåsor och sår, men det kan också smitta då det inte finns några symtom.

Viruset försvinner inte från kroppen efter att man har blivit frisk, utan finns kvar under hela livet. Drygt hälften av alla som får symtom första gången de smittas får besvär på nytt. Återfall kan utlösas av till exempel stress eller en infektionssjukdom.

Symtom

Om man har herpes i underlivet kan man få

 • ömhet vid beröring
 • svullnad eller klåda
 • en svidande eller molande smärta
 • en känsla av att det är omväxlande kallt och varmt
 • blåsor och sår
 • rodnad hud
 • ont när man kissar.

Första gången herpes bryter ut kan man bli riktigt dålig med feber och svullna lymfkörtlar i ljumskarna.

Behandling

Symtomen går över av sig själv, men om man har mycket ont kan man använda receptfria smärtstillande mediciner. Ibland kan man få medicin som hämmar virus utskriven av en läkare. Medicinen botar inte sjukdomen, men kan lindra symtomen. Om man får den tidigt verkar den bättre.

Det bästa sättet att minska risken för smitta är att använda kondom när man har tecken på aktiv sjukdom. För att inte sprida smittan till andra delar av kroppen är det viktigt med god hygien, som att tvätta händerna efter toalettbesök.

När ska man söka vård?

Man kan kontakta en vårdcentral om man

 • misstänker att man har fått herpes i underlivet för första gången
 • har täta eller svåra besvär av herpes
 • får variga sår.

Om man är gravid och får ett herpesutbrott under slutet av graviditeten ska man kontakta sin barnmorska.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om man blir mycket sjuk av herpes, får stel nacke och kraftig huvudvärk eller om ögat börjar svida eller rinna.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Visa mer

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

Virus orsakar herpes

Herpes i underlivet kallas också genital herpes och orsakas av ett smittsamt virus som heter herpes simplex. Sjukdomen är mycket vanlig, ungefär en tredjedel av alla vuxna har någon gång smittats av viruset. De flesta vet inte om det, eftersom symtomen ofta är lindriga och många inte får några symtom alls. Det är bara ungefär en av fem smittade som har haft tydliga symtom och vet de bär på viruset.

Om herpes bryter ut med symtom kan det visa sig genom svullnad, ömhet, smärta och ibland klåda i underlivet. Man kan också få blåsor som övergår till sår på huden och slemhinnorna.

Herpesviruset försvinner inte från kroppen efter att man har blivit frisk, utan finns kvar hela livet, och vilar då i nervceller intill ryggmärgen. Ibland kan viruset aktiveras igen och ge nya utbrott av blåsor och sår. Mellan utbrotten känner man oftast ingenting av herpesinfektionen.

Två typer av herpes

Det finns två typer av herpes. Den ena visar sig vanligtvis på läpparna eller runt munnen, och kallas typ 1. Den andra är mer vanlig i underlivet och kallas typ 2. Många fler har herpes typ 1 än typ 2.

Herpes typ 2 smittar framför allt genom sexuell samvaro. Det är mycket svårt att förhindra att smitta överförs.

På senare år har det, särskilt bland unga, blivit allt vanligare att herpes i munnen, typ 1, också ligger bakom det första insjuknandet av herpes i underlivet. Troligen gäller det ungefär hälften av dem som smittas första gången. Så skillnaden att herpes typ 1 sitter runt munnen och typ 2 sitter i underlivet gäller inte längre fullt ut.

Om man har återkommande herpesutslag är det vanligast med typ 1 ovanför midjan och typ 2 nedanför midjan.

Kan smitta vid munsex

Herpes som oftast finns runt munnen kan spridas till underlivet genom munsex. Även smitta åt andra hållet förekommer och kan leda till att herpes bryter ut i svalget, vilket ofta är mycket smärtsamt med halsflussliknande symtom. Anala samlag kan leda till att herpes bryter ut kring ändtarmsöppningen.

Herpesviruset är mycket känsligt och dör snabbt utanför kroppen. Man kan därför inte bli smittad med herpes i underlivet genom kontakt med toalettsitsar, badkar eller handdukar.

De flesta får symtom inom en vecka

Den ena typen av herpes ger inte något fullständigt skydd mot den andra, man blir inte så kallat korsimmun. Ett visst skydd har man dock; om man redan är smittad med den ena virustypen kan den första infektionen med den andra typen av herpes bli lindrigare.

När man har smittats tar sig viruset in i celler som finns i huden eller i slemhinnorna och ökar snabbt i mängd. Det bildas ibland vätskefyllda blåsor som senare spricker och blir till sår. Tiden mellan det att man har smittats tills sjukdomen bryter ut varierar mellan två och tjugo dagar. De flesta får sina första symtom mellan tre och sju dygn efter smittotillfället. Men det är också mycket vanligt att man inte märker att man har blivit smittad eftersom symtomen oftast är så lindriga.

Blåsor och sår är mest smittsamma

Herpessmittan överförs lättast om den som har sjukdomen har blåsor och sår. Men viruset smittar även när det inte finns några symtom, fyra av fem överföringar av smitta sker så. Det viktigaste skälet till att smittan så lätt förs vidare är att de flesta som bär på herpesviruset inte vet om det själva, eftersom de inte har några besvär.

Undvik sex vid herpessymtom

Det bästa sättet att minska risken för att underlivsherpes ska smitta är att använda kondom när man har sex. Den som bär på smittan vet oftast inte om det själv. Vid pågående herpesutbrott med blåsor bör man helt låta bli att ha oskyddat sex, eftersom risken att smittas är störst då. Att ta virushämmande, så kallade antivirala, läkemedel före sexuell samvaro med någon som är herpessmittad ger inte ett hundraprocentigt skydd.

Vad som kan likna herpes

Ibland kan en svampinfektion i underlivet likna symtomen vid underlivsherpes. Det kan svida och klia och man kan ibland få en vit, grynig och lite torr flytning från underlivet. Har man haft svampinfektion tidigare och är säker på att det är det man har, kan man köpa receptfri svampmedicin på apoteket. Är man inte säker ska man kontakta en läkare eftersom man inte ska använda svampmedicin i onödan.

Ibland kan det röra sig om herpes när man i stället misstänker inväxta hår, insektsbett eller irritation av rakhyvel.

Om det uppstår komplikationer

Det är mycket ovanligt, men man kan få bakterier i såren som bildas när herpesblåsor spricker. Tecken på en bakterieinfektion är att det varar mycket ur såret eller att huden rodnar mycket runtom. Då ska man ta kontakt med vårdcentralen.

En ovanlig komplikation första gången man får herpes är att man får en lindrig hjärnhinneinflammation. Då får man kraftig huvudvärk och stelhet i nacken, och ska kontakta sin vårdcentral.

Herpes och graviditet

Herpes påverkar inte förmågan att bli gravid, men i samband med en förlossning finns en liten risk att herpes överförs till det nyfödda barnet som kan bli mycket sjukt. Risken är störst när man har herpes för första gången. Därför är det viktigt att man rådgör med sin barnmorska om man misstänker att man har fått ett herpesutbrott under slutet av graviditeten.

Fäll ihop

Symtom och diagnos

Symtom och diagnos

De flesta vet inte om att de har herpes

Underlivsherpes är speciellt på så vis att de flesta får lindriga eller inga symtom alls, och därför inte vet om att de har sjukdomen. Andra får svåra problem.

Smärtor och blåsor är vanliga symtom
Om herpes bryter ut med symtom börjar det oftast med att man får ont i huden eller angränsande slemhinna, och att det gör ont vid beröring. Smärtan i underlivet kan vara mycket besvärande. Det kan både svida, sticka, mola, klia eller kännas varmt och kallt omväxlande. Smärtan kan även flytta sig från ett område till ett annat inom loppet av bara någon eller några timmar. Inom en vecka syns ibland blåsor som sedan blir till sår som ofta gör ont.

Den allra första gången herpes bryter ut kan man må dåligt och få feber. Man kan också få svullna lymfkörtlar i ljumskarna och ibland också bli stel i nacken och få huvudvärk. Man kan bli så dålig att man måste stanna hemma någon vecka. Det är vanligt att det svider mycket när man kissar.

En del kvinnor kan, när de smittats av herpes första gången, få en inflammation på livmoderhalsen med irritation i slidan och flytningar som enda symtom.

Kan få besvär i hela underlivet

Eftersom nerverna i underlivet, ljumskarna och övre delen av låren hör ihop kan man få herpesutbrott

 • i och kring slidan
 • på penis
 • på pungen
 • kring ändtarmen och på skinkorna
 • på låren.

Tre veckor innan symtomen försvinner

Den första gången man får ett herpesutbrott tar det ofta upp till tre veckor innan blåsor, sår och smärtor har försvunnit, om man inte får medicin. Om man får nya herpesutbrott senare i livet blir symtomen ofta lindrigare och går över fortare, inom fem till tio dygn.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har fått herpes i underlivet och inte är säker på att man har haft det förut, eller om man har täta och svåra herpesbesvär, bör man kontakta vården. Man kan vända sig till en vårdcentral, eller en hud- och könsmottagning, en så kallad venereologmottagning. De har olika namn på olika ställen i landet, till exempel könsmottagningen , Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD eller STI. Man kan också vända sig till en ungdomsmottagning, eller till RFSU.

Om man är gravid och får en herpesinfektion under slutet av graviditeten ska man kontakta sin barnmorska.

Man kan alltid ringa till sjukvårdsrådgivningen för råd om vart man kan vända sig.

Oftast kan en läkare enkelt avgöra om det är herpes bara genom att undersöka underlivet, men i vissa fall får man lämna ett prov från blåsorna. Eftersom klamydia har blivit en allt vanligare sjukdom, kan det vara bra att samtidigt ta ett klamydiaprov.

Fäll ihop

Vård och behandling

Vård och behandling

Vad kan man göra själv?

Oftast behövs ingen medicin, utan herpesutbrottet går över av sig själv. Att bära luftiga och löst sittande kläder kan göra att det känns mindre obehagligt och det är lämpligt att duscha underlivet varje dag.

Om man har mycket ont kan man ta smärtstillande tabletter som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, som kan köpas receptfritt på apotek. Man kan också pröva att smörja in hudområdet som ömmar med en bedövande salva som heter Xylocain. Salvan går att köpa receptfritt på apoteket.

Tvätta händerna för att inte sprida smittan

För att inte sprida viruset vidare till andra delar av kroppen är det viktigt att tvätta händerna noga efter att man har varit på toaletten eller duschat. Man ska också alltid tvätta händerna om man har råkat beröra ett herpesdrabbat område.

Första gången man får herpes är det viktigt att man inte rör vid ögonen efter att ha fått herpesviruset på händerna, eftersom hornhinnan på ögat kan smittas. Om ögat börjar svida mycket, blir rött, känsligt för ljus och tårar rinner ska man genast ta kontakt med en ögonakutmottagning. När man får herpes nästa gång är det inte längre någon risk för att sprida herpesvirus från händerna till ögonen.

Om man har eksem på till exempel händerna ska man vara särskilt försiktig med att röra blåsorna, eftersom det kan finnas en risk att herpesinfektionen sprider sig till eksemutslagen.

Mediciner som bromsar viruset

Det finns inga mediciner som tar bort själva herpesviruset, men det finns virushämmande medicin som bromsar virusets möjligheter att föröka sig i kroppen. Sådan medicin kan göra att symtomen blir lindrigare och förkorta sjukdomstiden vid återfall. Medicinen, som tas i tablettform, tillhör läkemedelsgruppen nukleosider och skrivs ut på recept av läkare. Läkemedlen hjälper mot båda typerna av herpes. 

Man får virushämmande medicin mot herpes i underlivet om man har

 • svåra besvär första gången herpes bryter ut
 • svåra besvär vid återfall
 • herpessymtom fler än fem gånger per år
 • tecken på hjärnhinneretning.

Tidig behandling ger bättre effekt

Ju snabbare man får virushämmande behandling vid herpesutbrott, desto bättre verkan har den. Helst ska man börja med medicinen redan innan blåsor syns, till exempel när man börjar känna av andra besvär som smärta eller klåda. Ju senare man börjar behandlas med läkemedlet, desto mindre förkortas själva utbrottet och påverkas smärtan.

I enstaka, mycket svåra fall av herpes i underlivet kan man ha hjälp av förebyggande virushämmande behandling som man tar dagligen under en längre tid. Medicinen kan skrivas ut av en läkare på vårdcentral, gynekologmottagning, venereologisk mottagning eller en ungdomsmottagning.

Det hjälper inte att använda virushämmande krämer mot munherpes i underlivet.

Risken för nya utbrott varierar

Risken för att herpes ska bryta ut på nytt varierar mycket från individ till individ. Det beror också på hur man har blivit smittad den första gången och på hur sjuk man har blivit.

Underlivsherpes återkommer hos fem till åtta av tio som har utvecklat sjukdom första gången de smittades. Det första året efter en förstagångsinfektion kan man ha flera utbrott. Sedan brukar antalet återfall minska.

Om det första insjuknandet blir långdraget och man då smittades med herpes typ 2, är risken störst för tätare återfall. Risken är betydligt mindre om man blev smittad av typ 1 första gången man fick herpes i underlivet. Då brukar symtom med blåsor bara återkomma i hälften av fallen. Den genomsnittliga tiden till första återfallet är i så fall ett år.

Infektioner, stress och trötthet ökar risken för återfall

Medan vissa personer alltså aldrig får några nya besvär, får andra tillbaka herpessymtomen med bara ett par månaders mellanrum. Sådana återfall utlöses lättare om man

 • får någon annan infektion eller sjukdom
 • är uttröttad
 • är stressad
 • har mens
 • utsätts för yttre våld eller tryck mot de kroppsytor där blåsorna brukar komma, till exempel vid sexuell aktivitet.

Återfall är även vanligt om man till exempel vid transplantation använder medicin som sänker immuniteten. Även om man har hiv är risken för herpesutbrott klart ökad.

Återfallen brukar vara lindrigare

Oftast är återfallen lindrigare än första utbrottet. En del får så lindriga återfall att de inte märker det. Om man får ett kraftigt återfall kan man precis som första gången få sveda, irritation, stickande smärtor och ibland blåsor som blir till sår.

Ungefär hälften av alla som får tillbaka herpessymtom känner först en smärta i huden som strålar ned från underlivet mot ljumskar, ben eller skinkor. Andra får bara lätt klåda och irritation, och vet därför inte att det rör sig om herpes. Det är alltså vanligt att man inte får några blåsor trots att herpesviruset har återaktiverats.

Berätta för partnern om smittan

Om man själv fick välja skulle man säkert vilja få veta i förväg att man kan bli smittad. Därför bör man också ta sitt ansvar och upplysa sin partner om man har herpes, och att risken för smitta finns. Då blir det upp till partnern att avgöra om han eller hon vill ta risken, och hur man vill skydda sig.


Fäll ihop
Skriv ut (ca 8 sidor)
Senast uppdaterad:
2013-01-07
Skribent:

Martin Enander, läkare, specialist i allmänmedicin, Vårdcentralen Centrum, Sundsvall

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177.se

Granskare:

Jan Andersson, professor i infektionssjukdomar, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm.