Bukspottkörtelinflammation, kronisk

Allmänt

Kronisk bukspottkörtelinflammation, som också kallas kronisk pankreatit, beror ofta på att man druckit mycket alkohol under en längre tid. Det finns också andra orsaker, som till exempel att man har gallsten. Ibland går det inte att avgöra vad inflammationen beror på.

Bukspottkörteln sitter högt upp till vänster i magen. Den bildar olika ämnen, så kallade enzymer och hormoner, som behövs för att man ska kunna bryta ner maten och för att sockerhalten i blodet ska ligga på en lagom nivå.

Innan inflammationen blir kronisk, det vill säga långvarig, har man först haft flera akuta inflammationer i bukspottkörteln. Vanligtvis påverkas enzymproduktionen först vilket gör att matsmältningen försämras. Så småningom kan även hormonproduktionen påverkas och man kan få diabetes

Symtom

Om man har kronisk bukspottkörtelinflammation har man oftast ont högt upp i mitten av magen, smärtan brukar stråla ut mot ryggen mellan skulderbladen. Värken brukar också öka när man har ätit eller druckit alkohol.

Det är också vanligt att man går ner i vikt och får diarré. Med tiden kan man få en grötliknande avföring som flyter i toaletten. Så småningom kan man även utveckla diabetes.

Behandling

Det finns ingen bot mot själva sjukdomen, i stället får man behandling mot de besvär man har. Man får mediciner mot smärtan och inflammationen, och läkemedel som behövs för matsmältningen. Om man har fått diabetes får man behandling för det.

Om man har kronisk bukspottkörtelinflammation ska man inte dricka alkohol, annars kan bukspottkörteln skadas ännu mer.

Om de smärtstillande läkemedlen inte hjälper kan man behöva bli opererad för att få mindre ont. Det kan till exempel innebära att skadade delar av bukspottkörteln tas bort.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har kronisk bukspottkörtelinflammation ska man kontakta en vårdcentral.

Har man mycket ont i magen ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd om vart man ska vända sig.

Senast uppdaterad:
2012-09-12
Skribent:

Anders Hyltander, läkare, specialist i kirurgi, Östra Sjukhuset, Göteborg.

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden