Material från Surfa lugnt
Externa källor och länkar

#Nätprat – Telenors projekt mot otrygghet på nätet

Telenors projekt #nätprat fokuserar på samtalet mellan föräldrar och barn om nätet. Här finns bland annat en guide för hur man tala med sitt barn om nätet och ett nätpratsquiz. Gå till #Nätprats webbplats.

Att stötta ditt barn till en trygg skola – snabbkurs för vuxna

Organisationen Friends har skapat en kurs, eller simulering som den också kallas, för är att erbjuda dig som vuxen nya perspektiv, kunskap och verktyg. Man vill inspirera till handlingskraft för att vi tillsammans ska kunna skapa en trygg och jämlik uppväxt för barn och unga. Gå till kursen.

Källkritik på internet, en guide

En guide från IIS och Viralgranskaren med syfte är att ge dig grundläggande verktyg och metoder för att du medvetet ska kunna hantera och bedöma de källor som du tar del av på nätet. Ladda ner guiden (pdf, öppnas i nytt fönster).

Motverka nätmobbning! Råd till dig som är vuxen

En guide från IIS och BRIS som vänder sig till dig som undrar vad du ska tänka på när du pratar med barn och unga om nätet, vad du kan göra om du får reda på att någon råkat illa ut, eller om någon behandlar andra illa på internet. Läs Motverka nätmobbning (pdf, öppnas i nytt fönster).

Ungas integritet på nätet, en guide

En guide från IIS och Bris för vuxna om ungas integritet på nätet. Den behandlar bland annat vad integritet är för unga människor och vuxna, könsroller och baksidor med att tala med andra på nätet. Läs Ungas integritet på nätet (pdf, öppnas i nytt fönster).

Hat på nätet

Är det så att man kan säga vad som helst på internet? Nej, det är naturligtvis inte sant. Det finns många regler som sätter gränser för vad man får säga eller skriva på till exempel Facebook, Instagram och Ask.fm. Till Hat på nätet finns kortfilmer och en lärarhandledning. Ladda ner Hat på nätet.

Inte ditt fel!

En vägledning för dig som i ditt yrke eller ideella engagemang möter unga som kan ha utsatts för sexuella övergrepp eller unga som har sålt sex eller bilder av sig själva med sexuellt innehåll. Utgivare: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Ladda ner Inte ditt fel!

Nätkränkningar – hur vanligt är det?

Folder med några av de viktigaste resultaten från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors rapport Nätkränkningar. Vad är det värsta man kan bli utsatt för? Hur vanligt är det att känna sig illa behandlad? Ladda ner Nätkräkningar.

#Nätsmart handbok – skydda barn från övergrepp

Rädda barnens handbok med tips och råd för hur du kan skydda barn mot sexuella övergrepp på nätet. Läs #Nätsmart handbok.

Supporters