Ansiktsförlamning

  • Kvinna med plastskydd över ett öga

    Om man har ansiktsförlamning kan man behöva ett genomskinligt plastskydd över ögat så att det inte blir torrt, eftersom det kan skada ögats hornhinna.

Allmänt

Om nerven som går till ansiktets muskler blir skadad eller påverkad får man svårt att till exempel tala och le. Skadan kan bero på en virusinfektion eller en borreliainfektion efter ett fästingbett. Men oftast är orsaken oklar, den kallas då Bells pares eller perifer ansiktsförlamning.

En sådan förlamning kan man få i alla åldrar, men man blir ofta bra igen inom tre månader. Ibland kan det ta längre tid innan skadan är läkt och man kan få en bestående mindre förlamning i ansiktet.

En ansiktsförlamning kan också bero på att hjärnan har påverkats av till exempel en stroke, och kallas då för central ansiktsförlamning. Det är mycket ovanligt hos barn.

Symtom

När man har fått en perifer ansiktsförlamning är halva ansiktet mer eller mindre förlamat. Man blir slapp i ena mungipan och det är svårt att till exempel pluta med munnen. Nedre ögonlocket kan hänga ned och leda till att ögat blir torrt och ögonvitan röd.

Behandling

Vilken behandling man får beror på vad som orsakat ansiktsförlamningen. Vid Bells pares är det vanligt att man får kortisontabletter. Om sjukdomen beror på borrelia får man antibiotika och om den beror på virus kan man få virushämmande läkemedel. Hänger ögonlocket ner kan man få ögondroppar på dagen och ögonsalva till natten som man lägger i ögat. Man kan också skydda ögat mot uttorkning genom att använda ett genomskinligt plastskydd över ögat eller tejpa ögonlocket med hudtejp. För att träna musklerna i ansiktet får man göra mimikövningar.

När ska man söka vård?

Om man får domningar eller förlamning i ansiktet ska man genast ringa 112.

 Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Skriv ut
Publicerad:
2012-10-22
Skribent:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg