Att sluta med blöja

Skriv ut (ca 4 sidor)
Foto av en pappa med sina barn bredvid som sitter på varsin potta.

Det är väldigt olika vid vilken ålder barn slutar med blöja. Barn i ettårsåldern brukar vara intresserade av att härma, och därför kan det vara en bra ålder för att börja potträna. En del föräldrar väljer att erbjuda sitt barn att kissa och bajsa i till exempel handfat, potta eller på toalett redan från födseln, medan andra barn slutar med blöja först i fyraårsåldern.

Skriv ut

Dagens engångsblöjor är effektiva och bekväma och känns torra på ytan trots att barnet har kissat. Det är en av anledningarna till att allt fler barn använder blöja högre upp i åldrarna.

Under många år rekommenderades du att uppmuntra ditt barn att gå på pottan eller toaletten när hen börjar intressera sig för vad som kommer i blöjan. Det kan du fortfarande göra. Men numera ger landets barnavårdscentraler, BVC, även råd till dig som vill börja potträna ditt barn tidigare. Råden är bland annat till för att minska risken för urinvägsinfektioner och förstoppning. Barn som tidigt går på pottan eller toaletten kan nämligen lättare tömma blåsan och tarmen.

Om du tidigt vill försöka vänja ditt barn att vara utan blöja

Om du tidigt vill försöka vänja ditt barn att vara utan blöja

 • Börja potträningen när det passar dig och din familj, gärna innan barnet har börjat gå.
 • Låt barnet sitta på pottan när hen visar tecken på att vilja kissa eller bajsa, till exempel om barnet tar sig för blöjan. Pröva gärna att sätta barnet på pottan eller toaletten efter måltider, sovstunder eller vid blöjbyten.
 • Låt barnet vara utan blöja ibland.
 • Ha ett positivt och tillåtande förhållningssätt – tvinga aldrig ditt barn att gå på pottan eller toaletten.
Fäll ihop

Om du vill vänta lite med potträningen

Om du vill vänta lite med potträningen

Du kan även börja potträna när ditt barn är lite äldre. Du kan till exempel märka att barnet är redo att sluta med blöja när hen börjar bajsa på regelbundna tider, när blöjan är torr under längre perioder, om barnet tycker illa om att ha bajs i blöjan, och om barnet drar i blöjan eller sätter sig på huk.

Fäll ihop

Hur vänjer jag barnet att vara utan blöja?

Hur vänjer jag barnet att vara utan blöja?

Det finns många olika sätt att uppmuntra ditt barn att börja gå på pottan eller toaletten.

 • Börja helst när situationen hemma är som vanligt och det samtidigt inte sker stora förändringar i barnets liv.
 • Det kan underlätta att sluta med blöja på sommaren, när barnet kan gå lättklätt eller naket. Andra provar att ge barnet trosor, kalsonger, tygblöjor eller så kallad potträningsbyxa, så att barnet lättare känner när hen blir blöt.
 • Många barn vill ha en potta att sitta på, men en del tycker om att sitta på toaletten precis som föräldrar och äldre syskon gör. Det finns barnsitsar som man lägger på den vanliga toalettringen. Sätt gärna en pall framför toalettstolen som barnet kan vila fötterna på. Det är både säkrare och bekvämare, och underlättar när barnet ska krysta.
 • Låt barnet gå utan blöja en stund varje dag så att hen vänjer sig vid att gå på pottan. Erbjud pottan eller toaletten då och då, till exempel genom att säga ”Kom, vi går och kissar!” Utöka stunderna utan blöja undan för undan om det går. 
 • Försök att göra pottbesöken behagliga och roliga, till exempel kan du läsa en bok eller sjunga en sång för barnet. Tvinga aldrig barnet att sitta på pottan eller toaletten.
 • Låt barnet styra när det är dags att gå på toaletten, även om det är mitt i maten. Barn blir ofta bajsnödiga när de har ätit eftersom tarmens tömningsreflex ofta utlöses då.
 • Passa på att erbjuda pottan eller toaletten precis när barnet har vaknat eller ätit. Om det kommer något kan du till exempel bekräfta barnet med att ”vad skönt att du slipper bajs i blöjan”. Ibland kommer det ingenting och då kan du säga att ”vi gör ett nytt försök om en stund”. Precis som med allt annat som barn lär sig, kommer ditt barn i sin egen takt öva på att kissa och bajsa på pottan eller toaletten i stället för i blöjan.
Fäll ihop

En del barn vill fortsätta bajsa i blöjan

En del barn vill fortsätta bajsa i blöjan

En del barn vill kissa i pottan, men fortsätta att bajsa i blöjan. Barnet kan uppleva bajset som en del av sig själv och kanske tycker att det är skrämmande att släppa ifrån sig det i pottan eller toaletten. Försök att successivt erbjuda pottan men stressa inte. Ha tålamod, alla barn är olika.

En del barn har svårt att bajsa när de står upp. Barn som sitter på pottan eller toaletten kan lättare tömma tarmen och bajset kommer snabbare. Låt barnet fortsätta bajsa i blöjan om hen vill, men förklara att det är bäst att bajsa inne på toaletten. Lossa gärna lite på blöjan.

Var med ditt barn på toaletten så att hen känner sig trygg. Visa gärna hur man bajsar.

Fäll ihop

Små barn behöver hjälp att torka sig

Små barn behöver hjälp att torka sig

Barn behöver hjälp att torka sig de första åren, men brukar klara det själv när de börjar skolan. Lär barnet redan från början att alltid tvätta händerna efter toalettbesök.

Fäll ihop

Ha tålamod

Ha tålamod

Barn som precis har lärt sig att gå på pottan eller toaletten kissar eller bajsar i byxorna ibland. Ha tålamod och uppmuntra barnet i stället för att bli arg och skuldbelägga. En del barn blir torra över en natt eller på en vecka, för andra tar det veckor eller månader.

Om lite äldre barn kissar och bajsar på sig

Det händer också att barn som har varit torra länge börjar kissa eller bajsa på sig igen. Det kan till exempel bero på att barnet har en infektion eller att det har hänt något särskilt på förskolan eller i familjen. Efter ett tag brukar det gå över. Prata i första hand med en barnavårdscentral, BVC, om du är orolig.

Fäll ihop

Blöja eller inte på natten?

Blöja eller inte på natten?

Många barn behöver blöja på natten ganska länge trots att de är torra på dagen. Pröva att låta barnet sova utan när du märker att hen börjar vakna med torr blöja. Försök få till en rutin att barnet kissar innan hen lägger sig. Du kan även lägga plastad frotté under lakanet för att skydda madrassen.

Små barn kan kissa ganska många gånger under natten. När barnet är över fem år och kissar i sängen flera gånger i veckan kallas det för sängvätning.

Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Vänd dig i första hand till en BVC om du behöver råd eller hjälp. Det kan till exempel vara om:

 • du är orolig eller har frågor kring att barnet ska sluta med blöja.
 • barnet kissar på sig på dagen eller natten vid fem års ålder, särskilt om hen själv tycker att det är besvärligt.
 • barnet får så kallad pottskräck, alltså blir rädd för att bajsa och inte vill sitta på pottan eller toaletten. Det kan bero på att barnet har förstoppning, som går att behandla med lösande kost eller medicin. Barnet kan också få sprickor i ändtarmsöppningen på grund av hårt bajs. Sprickorna behandlas med receptfri mjukgörande och smärtlindrande salva.
 • barnet bajsar i byxorna vid fyra års ålder.
Fäll ihop

Vad innebär babypottning/EC?

Vad innebär babypottning/EC?

Ett barn sitter på toaletten med hjälp av en barntoasits. En kvinna sitter bredvid och håller i handen.Babypottning eller elimination communication, EC, innebär att redan i tidig ålder erbjuda barnet att kissa och bajsa i till exempel potta, handfatet eller på toaletten. Tanken är att öka kommunikationen mellan dig och barnet så att du till slut lär dig att tolka barnets signaler.

Babypottning passar för barn mellan 0 och 18 månader och de allra flesta barn behöver blöja under tiden.

Hur gör man?

Om du är nyfiken på att prova är det viktigt att lägga pottningen på en nivå som passar just er familj. Vissa föräldrar babypottar sitt barn flera gånger om dagen, andra har som mål att bara erbjuda pottan när barnet verkar bajsnödigt.

Du kan börja med babypottning redan från barnets födsel, men du kan också börja senare.

Ett nyfött barn babypottas lättast i ”grodposition” över handfatet eller toaletten. Du håller alltså barnet i knävecken, med barnets rygg mot dig. När barnet blir lite större kan hen sitta på pottan eller på en barntoalettsits, med stöd från dig.

Babypottningen ska alltid ske på barnets villkor. Pottningen ska vara ett erbjudande, aldrig ett tvång.

Två bilder som visar hur man kan babypotta en bebis över handfatet och toalettenBilderna visar olika sätt att hålla en bebis i så kallad grodposition. Antingen över handfatet (vänster) eller på toaletten, där du själv kan sätta dig på toaletten och ha barnet framför dig (höger).

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-09-19
Redaktör:

Jessica Envall, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Gunilla Glad Mattsson, uroterapeut, Linköpings universitet

Fotograf:

Ulrika Casselbrant