Att sluta med blöja

Skriv ut (ca 4 sidor)
Mamma och dotter häller vatten i potta.

Man kan försöka att på ett lekfullt sätt vänja barnet vid pottan, till exempel genom att hälla lite vatten i den.

Skriv ut

Att lära sig att kissa och bajsa på pottan eller toaletten kan vara en stor händelse i ett barns liv. Åldern för att bli torr varierar mycket mellan olika barn. En del slutar med blöja när de är ett och ett halvt år, medan andra inte är redo förrän i fyraårsåldern.

När barnet börjar intressera sig för vad som kommer i blöjan och varifrån det kommer kan det vara dags att skaffa en potta. Som förälder är det bra att uppmuntra barnet att gå på pottan, men inte insistera utan låta barnet börja när det själv vill. En del provar att tidigt få barnet att kissa och bajsa i pottan eller på toaletten, genom att vara vaksam på barnets signaler.

Dagens blöjor är så bra och bekväma att många barn använder dem högre upp i åldrarna än vad som var vanligt förr. Blöjorna känns torra på ytan fast barnet har kissat.

När är det dags för barnet att sluta med blöja?

När är det dags för barnet att sluta med blöja?

Barnet är redo att sluta med blöja när det blir medvetet om signalerna från urinblåsan eller ändtarmen, och förstår att han eller hon behöver kissa eller bajsa. Så småningom lär sig barnet också att kontrollera musklerna i ändtarmen och bäckenbotten så att barnet kan bajsa och kissa när det sitter på pottan eller toaletten.

Man kan till exempel märka att barnet är redo att sluta med blöja när

  • barnet bajsar på regelbundna tider
  • blöjan är torr under längre perioder
  • barnet tycker illa om att ha bajs i blöjan och visar det genom att dra i blöjan och kanske grimasera
  • barnet drar i blöjan och säger till eller signalerar på annat sätt att det känner att kisset eller bajset kommer snart
  • barnet vill sätta sig på pottan med eller utan blöja
  • barnet sätter sig på huk.
Fäll ihop

Välj rätt tillfälle att sluta med blöja

Välj rätt tillfälle att sluta med blöja

Foto av mamma med barn i knäet. Bredvid står en potta där det sitter en docka.

Det finns många olika sätt att uppmuntra barnet att börja gå på pottan.

Det är bra att låta barnet börja gå på pottan när situationen hemma är som vanligt. Då är det oftast lättare att lyckas än om man försöker få barnet torrt samtidigt som det sker stora förändringar i barnets liv. Det kan underlätta att sluta med blöja på sommaren, när barnet kan gå lättklätt eller naket.

Många barn vill ha en potta att sitta på, men en del tycker om att sitta på toaletten precis som föräldrar och äldre syskon gör. Det är bra att skaffa en stabil potta som är bekväm att sitta på och lätt att rengöra. Vill barnet sitta på toaletten, kan man lägga en barnsits på den vanliga toalettringen och sätta en pall framför toalettstolen som barnet kan vila fötterna på. Det är både säkrare och bekvämare, och underlättar när barnet ska krysta.

Det är bra att låta barnet gå utan blöja en stund varje dag så att han eller hon vänjer sig vid att gå på pottan. Man kan fråga barnet då och då om han eller hon behöver kissa eller bajsa, särskilt om barnet är upptaget av lek. Går det bra kan man utöka stunderna utan blöja undan för undan. 

Låt barnet gå på toaletten när det vill

Man ska låta barnet gå på toaletten när det vill, även om det är mitt i maten. Det är vanligt att barnet blir bajsnödigt när det har ätit, eftersom tarmens tömningsreflex ofta utlöses i samband med eller efter en större måltid som frukost, lunch eller middag.

Om barnet inte vill använda pottan kan det vara ett sätt att visa att han eller hon bestämmer själv. Det kan också betyda att barnet ännu inte är moget för att börja gå på pottan.

Fäll ihop

Beröm och uppmuntra

Beröm och uppmuntra

Det är viktigt att inte tvinga barnet att sitta på pottan eller toaletten. I stället är det bra att försöka göra pottbesöken behagliga och bekväma. Man kan låta barnet sitta på pottan en liten stund och kanske titta i en bok.

Om man vill uppmuntra barnet att gå på pottan, kan man passa på när barnet precis har sovit eller ätit eftersom det ofta behöver kissa eller bajsa då. Ibland kommer det ingenting och då kan man säga att ”vi gör ett nytt försök om en stund”. Precis som med allt annat som barnet har lärt sig, kommer det att i sin egen takt öva sig på att kissa och bajsa på pottan eller i toaletten i stället för i blöjan.

Bajsa i blöjan

En del barn vill kissa i pottan, men bajsa i blöjan. Barnet kan uppleva bajset som en del av sig själv och kanske tycker att det är skrämmande att släppa ifrån sig det i pottan eller toaletten. Då kan det kännas tryggare med en blöja som sitter tätt emot kroppen och tar emot bajset. Det är bra att försiktigt uppmuntra barnet att våga bajsa på pottan i stället.

Hjälp att torka sig

Barnet behöver hjälp att torka sig de första åren, men brukar klara det själv när han eller hon börjar skolan. Det är viktigt att torka flickor framifrån och bakåt för att förhindra att det kommer bakterier i urinröret. Det är bra att redan från början lära barnet att alltid tvätta händerna efter toalettbesöket.

Ha tålamod

När barnet just har lärt sig att gå på pottan eller toaletten får man räkna med att det kissar eller bajsar i byxorna ibland. Då är det bra ha tålamod och uppmuntra barnet i stället för att bli arg och skuldbelägga det. En del barn blir torra över en natt eller på en vecka, för andra tar det veckor eller månader.

Det kan också hända att barnet börjar kissa eller bajsa på sig igen fast det har varit torrt länge. Det kan bero på att barnet har en infektion eller att det har hänt något särskilt på förskolan eller i familjen. Efter ett tag brukar det fungera bra igen. Om problemet håller i sig och man är orolig kan man i första hand kontakta BVC.

Fäll ihop

Kissa i sängen

Kissa i sängen

Många barn behöver använda blöja på natten ganska länge trots att de är torra på dagen. Först när det börjar bli vanligt att barnet vaknar med torr blöja är det dags att pröva utan. Det är bra att se till att barnet går och kissar innan det lägger sig. Man kan lägga plastad frotté under lakanet för att skydda madrassen.

Små barn kan kissa på sig ganska ofta nattetid. Först när barnet är över fem år och kissar i sängen flera gånger i veckan kallas det sängvätning. Det är inte ovanligt att barn kissar i sängen fram till att de börjar skolan. Vanligast är det hos pojkar, men det förekommer även hos flickor. Orsaken till att barnet kissar i sängen är oftast att barnet sover så djupt att det inte vaknar av att det behöver kissa. Sängvätning är till viss del ärftligt och kan också bero på att barnet inte är tillräckligt moget för att kontrollera urinblåsan.

Oftast brukar sängvätning försvinna av sig självt utan behandling. Det kan hjälpa att försöka se till att barnet kissar regelbundet på dagen och dricker mindre på kvällen. En del barn kan behöva väckas så att de får kissa igen efter några timmars sömn. Ibland kan det underlätta att ha en potta bredvid sängen. 

Fäll ihop

När ska man söka hjälp?

När ska man söka hjälp?

Ibland kan man behöva råd eller hjälp. Då ska man i första hand vända sig till en sjuksköterska på BVC. Det kan till exempel vara vid dessa tillfällen:

  • Om man är orolig eller har frågor kring att barnet ska sluta med blöja.
  • Om barnet kissar på sig på dagen eller natten vid fem års ålder, särskilt om han eller hon själv tycker att det är besvärligt. Först när barnet har fyllt sex år kan det få medicinsk behandling mot sängvätning, men oftast går det över av sig självt.
  • Om barnet får så kallad pottskräck, alltså blir rädd för att bajsa och inte vill sitta på pottan eller toaletten. Det kan bero på att det har bildats sprickor i ändtarmsöppningen på grund av hård avföring. Sprickorna behandlas med receptfri mjukgörande och smärtlindrande salva. Om barnet har förstoppning kan han eller hon få behandling i form av lösande kost och medicin.
  • Om barnet bajsar i byxorna vid fyra års ålder.
Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-03-20
Skribent:

Tor Lindberg, barnläkare, professor em i barnmedicin

Ingela Lindberg, förskollärare, lekterapeut

Redaktör:

Susanne Andersson, 1177.se

Granskare:

Gunilla Glad Mattsson, uroterapeut, Linköpings universitet

Fotograf:

Juliana Wiklund