Vävnadsprov från huden – hudbiopsi

Allmänt

En hudbiopsi är ett prov som tas från huden för att få reda på orsaken till någon form av hudförändring. Förändringar på huden är vanliga och ibland kan läkaren avgöra vad det är bara genom att titta och känna på huden. Men om förändringen är svår att bedöma kan läkaren behöva göra en hudbiopsi.

Förberedelser

Man behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt inför en hudbiopsi.

Hur går undersökningen till?

Oftast får man ligga ner på en brits. Först tvättas hudområdet med ett bakteriedödande medel, sedan får man bedövning. Det vanligaste är att man får en spruta. Sticket känns men gör inte särskilt ont.

Ibland används i stället en kylsprej som bedövningsmedel. När sprejen sprutas på kyls huden omedelbart av och blir vit och hård. Huden blir helt bedövad och det gör inte ont när provet tas men det kan svida lite precis där man har fått sprejen.

Läkaren använder ett instrument med en liten cirkelrund kniv, en så kallad stans, för att ta provet. Provet som tas är ungefär två till fyra millimeter i diameter och två till tre millimeter djupt. Den lilla hudbiten skickas därefter till ett laboratorium där den analyseras. Svaret på undersökningen kommer inom ungefär tre veckor. Det kan vara bra att fråga hur man får svaret på undersökningen eftersom olika mottagningar kan ha olika rutiner.

Hela provtagningen tar bara några minuter. Såret behöver inte sys ihop utan det räcker att man får kompress över. När man kommer hem går det oftast bra att byta kompressen mot ett vanligt plåster.

Hur mår man efteråt?

Man mår som vanligt efteråt och såret läker på ungefär en vecka, utan att det blir något ärr. Det går bra att duscha och bada precis som vanligt efter en hudbiopsi, men det kan vara bra att undvika att tvätta med tvål eller att skrubba direkt i såret.

Senast uppdaterad:
2011-04-13
Skribent:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.