Knäpunktion

Allmänt

En knäpunktion innebär att en läkare sticker in en nål i knäleden och den kan göras både för att undersöka och för att behandla besvär i knäna.

Ofta suger läkaren ut lite av den ledvätska som finns i knät och som bland annat fungerar som smörjmedel för leden. Om man har ett svullet knä eller om man har varit med om en olycka undersöks ledvätskan för att se om där finns tecken på en allvarligare skada eller en infektion. Har man varit mycket svullen i knät kan trycket i leden minska efter punktionen, vilket gör att man får mindre ont.

Man kan också få läkemedel insprutat direkt in i knät och det vanligaste är att man får kortison mot inflammation i leden, till exempel om man har ledgångsreumatism.

Förberedelser

Man behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt innan punktionen.

Hur går punktionen till?

Man får sitta eller ligga ner och när läkaren har undersökt knät, tvättas huden med desinfektionsmedel. Om man vill ha bedövning innan punktionen, kan man få det. Läkaren sticker sedan in sprutan från in- eller utsidan av knät. Det kan göra lite ont när nålen går igenom huden och om läkaren suger ut ledvätska kan det kännas lite obehagligt.

Om man ska få läkemedel sprutar läkaren sedan in det genom samma nål. Det gör inte ont.

Punktionen brukar ta högst fem minuter.

Hur mår man efteråt?

Efter punktionen kan det svida en liten stund av nålsticket. Det är inte farligt att belasta benet efteråt, men man bör ta det lite lugnt och inte bada dygnet efter undersökningen.

Om knät var svullet innan punktionen är det bra att linda det med en elastisk binda för att minska risken för att svullnaden kommer tillbaka.

Senast uppdaterad:
2012-03-05
Skribent:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden