Smärta i ändtarmsöppningen

Allmänt

Att man får smärta i ändtarmsöppningen är ganska vanligt och kan ha flera olika orsaker. Man kan till exempel ha en spricka vid ändtarmsöppningen och då gör det oftast ont när man tömmer tarmen. Andra orsaker kan vara hemorrojder eller en blödning under huden vid ändtarmsöppningen. Sprickor eller hemorrojder brukar komma i samband med att man har förstoppning eller hård avföring. Om ett barn har ont i ändtarmsöppningen är förstoppning och sprickor vanliga anledningar.

Bölder eller fistlar kan också orsaka smärta. En fistel är en gång som har uppkommit mellan ändtarmen och huden runt ändtarmsöppningen, oftast som en följd av en inflammerad böld.

Man kan få en plötslig, krampartad smärta som håller i sig från några sekunder till en timme, så kallad proctalgia fugax. Smärtan kan vara återkommande och obehaglig, men är inte tecken på något farligt.

Behandling

Vilken behandling man får beror på vad som har orsakat besvären. Om man till exempel har hemorrojder eller sprickor i ändtarmsöppningen finns det receptfria läkemedel som hjälper mot smärtan. Bölder och fistlar brukar opereras.

För att lindra smärtan vid proctalgia fugax kan man få en smärtstillande salva utskriven av en läkare.

När ska man söka vård?

Om man har smärta som inte går över på ett par veckor bör man kontakta en vårdcentral. Om man snabbt får smärta, svullnad och ömhet runt ändtarmsöppningen bör man söka vård direkt på en vårdcentral eller en akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-10-26
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden