Schlatters sjukdom

Allmänt

Schlatters sjukdom kan komma om man växer snabbt och samtidigt överanstränger knäna. Man får den oftast när man är mellan åtta och femton år.

Sjukdomen beror på att lårmuskelns senfäste, som sitter på en knöl några centimeter under knäskålen, blivit inflammerat. Knölen svullnar upp och gör ont. Även när själva inflammationen och smärtan försvunnit kan den förstorade knölen som bildats nedanför knät finnas kvar.

Schlatters sjukdom är vanligare bland pojkar än flickor och framför allt är det de som idrottar som får den.

Symtom

Om man har Schlatters sjukdom är det vanligt att knölen nedanför knät svullnar upp, smärtar och ömmar. Det gör ont när man idrottar, framför allt om idrotten innehåller hopp. Men smärtan kan också komma vid löpning eller vardagliga aktiviteter som till exempel när man går i trappor.

Behandling

Schlatters sjukdom är ofarlig och brukar gå över av sig själv när man blir äldre och slutar växa. Men för en del fortsätter smärtan även i vuxen ålder.

Det första man kan göra är att undvika aktiviteter som gör för ont. Om man tränar hårt kanske man ska byta till en annan sport.

Om besvären inte blir bättre kan det hjälpa med sjukgymnastik och ett speciellt förband som man sätter på knät vid fysisk aktivitet. När detta inte hjälper eller om man har svåra besvär kan man behöva opereras. 

När ska man söka vård?

De allra flesta som får Schlatters sjukdom behöver ingen behandling eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Har man ont i knät och inte kan idrotta som vanligt kan man alltid ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta skolhälsovården eller en vårdcentral för råd.

Senast uppdaterad:
2012-09-11
Skribent:

Rikard Viberg, specialist i allmänmedicin, Stockholm

Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden