Hårsäcksinflammation

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

Huden är täckt av hår och varje hårstrå sitter fast i en hårsäck.

Man kan få inflammationer i hårsäckarna, särskilt om man rakar eller vaxar benen eller underlivet för att ta bort hår. Det är vanligast att inflammationerna finns i hårsäckar på armarna, benen, underlivet, ryggen, bröstet eller axlarna.

Orsaken till att man får en hårsäcksinflammation är att det har uppstått en rubbning i balansen hos de vanliga hudbakterier och svamp som alla har på huden. Då kan andra bakterier eller svamp trivas bättre och ge inflammationer i hårsäckarna. Inflammationerna uppkommer oftare när huden är varm och fuktig, till exempel på sommaren.

Man kan behandla hårsäcksinflammation själv, men den kommer lätt tillbaka om man fortsätter att raka eller vaxa bort håret.

Symtom

Hårsäcksinflammationer liknar små finnar eller kvisslor, men det finns ett litet hårstrå mitt i utslaget. Man kan få enstaka eller många hårsäcksinflammationer och det är vanligt att de kliar.

Behandling

Om man har besvär av hårsäcksinflammation bör man använda klorhexidinlösning, som motverkar bakterier. Det finns att  köpa receptfritt. Man använder lösningen en gång om dagen under två veckor när man duschar eller badar.

Man kan också pröva en receptfri mjukgörande kräm som innehåller propylenglykol.

När ska man söka vård?

De flesta behöver inte söka vård eftersom man kan behandla besvären själv.

Om de inte går över på ett par veckor kan man kontakta en vårdcentral. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd

Visa mer
Senast uppdaterad:
2015-02-23
Skribent:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.