Förhudsproblem

Allmänt

Förhuden kallas den rörliga hud som ligger över penisens yttersta del, ollonet. Man kan få problem med förhuden av olika orsaker, efter puberteten kan det bland annat bero på:

  • En ärftlig förträngning i förhuden, en för kort sträng under ollonet eller hudbesvär som gör att förhuden svullnar och inte kan dras tillbaka.
  • Man har en hudsjukdom eller hudbesvär, till exempel svampinfektion, eksem, herpes eller kondylom.
  • Man tvättar sig för ofta med tvål, så att förhuden blir torr och irriterad.
  • Man har fått en infektion under och i förhuden, så kallad balanit.
  • Förhuden har dragits tillbaka bakom ollonet och fastnat, vilket kan påverka cirkulationen.

Symtom

Eftersom förhudsproblem kan ha många orsaker skiljer sig symtomen åt. Förhuden kan till exempel svullna och bli röd, det kan göra ont eller svida. Om förhuden har fastnat bakom ollonet kan den yttre delen av penisen svullna och bli gråblå.

Behandling

Oftast behöver man något slags behandling, vad som behövs beror på orsaken till problemen. Om man tror att besvären beror på att man tvättar sig för ofta kan tvätta sig med enbart vatten eller pröva en mild, oparfymerad tvål, och använda en mjukgörande kräm som man kan köpa receptfritt på apotek. Har man hudbesvär kan man behöva använda receptbelagda läkemedel, och om förhuden har fastnat kan man behöva bli opererad.

När ska man söka vård?

De allra flesta behöver inte söka vård, men om besvären inte går över på ett par veckor kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om förhuden dras tillbaka och fastnar.

Skriv ut
Senast uppdaterad:
2012-11-07
Skribent:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.