Var kan man köpa läkemedel?

  • Visar den nationella apotekssymbolen

    Alla godkända apotek får använda den nationella apotekssymbolen.

Receptfritt eller receptbelagt

Vissa mediciner kan man köpa receptfritt. Andra kan man bara köpa om man har ett recept från till exempel en läkare eller tandläkare. Det är Läkemedelsverket som bestämmer om ett läkemedel kan köpas utan recept eller om det ska vara receptbelagt.

Det som avgör om ett läkemedel kräver recept eller inte beror till exempel på vad läkemedlet innehåller och vad det ska användas till. För att ett läkemedel ska vara receptfritt ska det kunna användas för egenvård. Det betyder behandling av lättare besvär då man själv kan ställa diagnos och besluta om behandling.

Vissa läkemedel är receptfria i mindre förpackningar, men när förpackningarna är större krävs det recept fast det är samma medicin. Det beror på att de mindre förpackningarna passar för mera tillfällig egenvård medan de större är till för längre behandling i samråd med läkare.

Mediciner som har komplicerade doseringar eller som kan medföra allvarliga biverkningar även i rekommenderad dos är receptbelagda. Oftast är det en läkare som skriver ut recept. Även annan vårdpersonal, till exempel tandläkare och vissa distriktssköterskor kan skriva ut en del läkemedel.

Köpa på apotek

På apotek kan man köpa både vanliga läkemedel, naturläkemedel, väletablerade växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Det är bara apotek som får sälja receptbelagda läkemedel. Alla apotek måste godkännas av Läkemedelsverket, och får då använda den nationella apotekssymbolen. Apotekssymbolen är en variant av ett grönt kors, som är en vanlig internationell symbol för apotek.

Köpa i butik

Naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel får säljas fritt och finns att köpa på apotek, i hälsokostaffärer och livsmedelsaffärer.

Vissa receptfria läkemedel och väletablerade växtbaserade läkemedel får säljas på andra ställen än apotek, till exempel i livsmedelsaffärer och på bensinstationer. Den som vill sälja dessa läkemedel måste göra en anmälan till Läkemedelsverket och följa det regelverk som finns. Alla försäljningsställen måste följa samma regler.

Det är Läkemedelsverket som bestämmer vilka läkemedel som får säljas på andra ställen än apotek. Det krävs ingen farmaceutisk utbildning för att få sälja de utvalda receptfria läkemedlen. Försäljaren ska däremot kunna tala om var man kan få information och råd om de mediciner man köper.

För att få köpa receptfria läkemedel i butik måste man vara minst 18 år gammal.

Köpa på internet

De apotek i Sverige som är godkända av Läkemedelsverket har även rätt att sälja läkemedel på internet. Innan man köper läkemedel på nätet bör man kontrollera att webbplatsen tillhör ett godkänt apotek och har den nationella apotekssymbolen.

Olaglig läkemedelsförsäljning

Det förekommer illegal försäljning av läkemedel på internet. Läkemedel som säljs olagligt är inte kontrollerade och att köpa dessa läkemedel är förenat med stora risker. Illegala läkemedel kan innehålla något annat än vad som står på förpackningen. Därför ska man undvika att köpa läkemedel på nätet om man inte är säker på att säljaren är godkänd av Läkemedelsverket.Läs mer: Risker med att köpa läkemedel på nätet

Senast uppdaterad:
2012-11-26
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Linda Landelius, apotekare, Hallands sjukhus, Halmstad