Bedövning och smärtlindring vid tandvård

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

Man kan få bedövning hos tandläkaren för att lindra smärta och obehag när man till exempel ska få tandsten bortskrapad, ett hål lagat, tänder utdragna eller om man ska få en rotfyllning.

De allra flesta kan få bedövning men om man är allergisk mot bedövningsmedel eller tar mediciner är det viktigt att man talar om det för tandläkaren.

Barn i allmänhet brukar alltid få bedövning eftersom de inte kan bedöma när bedövningen är nödvändig.

Hur går behandlingen till?

Tandläkaren bedövar i munnen med lite salva och en spruta med bedövningsmedel. Man får bedövningssalvan före sprutan så att inte sticket ska göra ont. Själva bedövningen brukar sitta i några timmar. En del tandläkare använder ett sprutliknande instrument, så kallad the Wand eller Ligmaject. Det har tunnare nål och lägre tryck, vilket gör att bedövningen kan kännas mindre

Om man är känslig för smärta eller är orolig för att behandlingen ska göra ont kan man samtidigt få värktabletter, lugnande medel eller lustgas. Ofta kan andra hjälpmedel, som till exempel hypnos och musik, också hjälpa mot rädsla eller oro.

Hur mår man efteråt?

När behandlingen är över kan det göra ont när bedövningen släpper. Man kan därför behöva få en värktablett innan man går hem.

Om man har fått lugnande medel får man inte köra bil det närmaste dygnet.

Visa mer

Varför får man behandlingen?

Varför får man behandlingen?

Målet är smärtfri behandling

Bedövning vid tandvård innebär att en tand eller ett ställe i munnen görs okänsligt för smärta. Man har ingen eller liten känsel i det område som har bedövats. Bedövningen sitter i några timmar.

När används bedövning?

Bedövning används för att lindra smärta och obehag vid behandlingar som kan göra ont, till exempel

 • skrapning av tandsten
 • lagning av hål
 • rotbehandlingar
 • utdragning av tänder
 • operation i munnen.

Det är viktigt att man inte har ont och tandläkaren ska se till att man får en så smärtfri och bekväm behandling som möjligt. Ofta kan tandläkaren dessutom göra ett bättre jobb om man är avslappnad, kan vara stilla och inte har ont.

Rädsla skapar smärta och tvärtom

Om man är rädd och ängslig kan spänningen och oron göra att smärtan upplevs starkare.

Smärta kan påverka upplevelsen av tandvård på ett så negativt sätt att man börjar undvika att gå till tandläkaren. Därför är det viktigt att berätta att man är smärtkänslig, har ont eller är orolig. Då kan den som behandlar vara extra försiktig vid de moment som kan göra ont.

Rädsla för sprutor är en vanlig orsak till att man undviker tandläkarbesök. Det är viktigt att man berättar om sin rädsla. Då kan man få hjälp, till exempel med att öva bort spruträdslan stegvis hos tandläkaren.

Det finns hjälpmedel som minskar oro och rädsla

Förutom själva bedövningen kan det behövas andra åtgärder för att lindra smärta i mun och tänder. Hjälpmedel för att minska oro och rädsla, och på så sätt behandla en del av smärtan, är till exempel lustgas och lugnande medel. Även en värktablett kan minska smärtan i samband med tandbehandling. Att ta en värktablett innan det börjar göra ont hjälper mer än att ta tabletterna först när smärtan redan kommer. Tandläkaren kan hjälpa dig att ta rätt dos värktabletter inför behandlingen.

En del vill inte bedövas

En del tycker inte om bedövningskänslan och vill därför slippa den. Då är det viktigt att man diskuterar detta med tandläkaren och kommer överens om hur behandlingen ska göras.

Barn bör inte få välja

Det är extra viktigt att barn får smärtfri behandling. Därför brukar inte barn få välja om de vill ha bedövning. De har inte förmågan att bedöma när bedövning är nödvändig.

Nästan alla kan få bedövning

De allra flesta kan få bedövning vid tandvård. Tandläkaren kan anpassa bedövningen både när det gäller typ av bedövningsmedel och sprutteknik.

Det är mycket viktigt att man talar om vilka eventuella allergier och sjukdomar man har och om man äter några mediciner.

Fäll ihop

Så går det till

Så går det till

Vad använder tandläkaren för att bedöva?

För att bedöva i munnen använder tandläkaren

 • bedövningssalva
 • spruta med bedövningsmedel.

Bedövningssalva

Tandläkaren använder bedövningssalva före sticket med bedövningssprutan för att göra behandlingen så bekväm och smärtfri som möjligt.

Spruta

Tandläkaren ger bedövningsmedlet med spruta. Sprutnålarna är mycket tunna för att det ska kännas så lite som möjligt. En del tandläkare använder ett sprutliknande instrument, så kallad the Wand eller Ligmaject. Det har tunnare nål och lägre tryck, vilket gör att bedövningen kan kännas mindre. Bedövningsmedlet ges långsamt för att det inte ska göra ont.

Bedövningsmedel

Det finns olika bedövningsmedel som tandläkaren kan anpassa till olika situationer beroende på hälsa och ålder. Oftast är valet av bedövning en teknisk fråga för tandläkaren. Om en tand ska tas ut används till exempel ofta bedövningsmedel med adrenalin, som minskar blödningen. Om man har hjärtproblem används däremot ofta bedövningsmedel som inte innehåller adrenalin.

Hjälpmedel som lindrar smärta under och efter behandlingen

Det bästa medlet mot oro och rädsla är det psykologiska omhändertagandet som personalen ställer upp med. Är man däremot mer smärtkänslig eller orolig för att tandbehandlingen ska göra ont kan man förutom detta och den vanliga bedövningen få

 • Värktabletter, till exempel preparat med paracetamol som Alvedon eller Panodil. Även preparat med ibuprofen som Ibumetin och Ipren kan användas. Båda typerna av smärtstillande medel höjer smärttröskeln och kan lindra smärta i samband med tandbehandling. Om man har mycket ont kan tandläkaren rekommendera en kombination av de två läkemedlen.
 • Lugnande medel som kan hjälpa den som är rädd och orolig. Dessa mediciner lindrar egentligen inte smärtan, men gör det lättare att klara av behandlingen. Oftast får man medel av typen benzodiazipiner, antingen i tablettform eller i lösning. Barn kan även få lugnande medel via ändtarmen. Lustgas, som kan minska oro och rädsla och även höja smärttröskeln.
 • Andra hjälpmedel som till exempel hypnos och musik.

Hjälpmedlen anpassas till hälsa och ålder.

Lustgasbehandling

Att få lustgas innebär att man andas in en blandning av lustgas och syre genom en mask som sätts över näsan. Behandlingen gör att man blir lugnare och känner sig mer avslappnad. Fördelen med lustgas är att den dåsighet man kan känna oftast går över ganska fort, men man ska inte lämna tandkliniken förrän man känner sig som vanligt igen.

Man kan inte få lustgas hos tandläkaren om man

 • har allvarlig astma eller infektioner i övre luftvägarna eller öronen
 • har någon sjukdom som innebär ökad slapphet i musklerna
 • är gravid
 • har en psykos.

Att tänka på efter behandlingen

Om tandbehandlingen är avslutad och det finns en risk att man kommer att få ont kan man ta en smärtstillande tablett innan man går hem.

Innan bedövningen har släppt bör man vara lite försiktig när man äter och dricker. Eftersom man inte har någon känsel finns en risk att man biter sig i läppen eller kinden.

Om man tar lugnande medel får man inte köra bil till eller från tandvårdskliniken eftersom man blir trött, påverkad och har försämrad reaktionsförmåga. Man bör helst ha någon med sig.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2012-04-25
Skribent:

Larisa Krekmanova, övertandläkare och smärtombud, Specialisttandvården, Pedodontikliniken, Odontologen, Göteborg

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Angelika Lantto, biträdande övertandläkare i sjukhustandvård, Folktandvården Porsudden, Luleå