Resa när man är gravid

Skriv ut (ca 4 sidor)
Skriv ut

Före resan

Före resan

Man kan oftast resa som vanligt

Oftast kan man resa som vanligt när man är gravid, även om det kan vara lite obekvämt i en del situationer. Om man planerar en resa kan det vara bra att prata med en barnmorska om vad man bör tänka på.

Man bör ta med sig sin journal från mödravårdcentralen, om man skulle behöva vård under resan. Den innehåller viktig information om graviditeten.

Reseapotek

Vad man behöver packa i sitt reseapotek kan vara väldigt olika, beroende på vad man själv behöver och vart man ska åka. Förutom vitaminer och andra kosttillskott som man tar kan det till exempel vara bra att ha med sig

  • medel mot halsbränna.
  • smärtlindrande tabletter som är godkända för gravida.
  • näsdroppar att använda tillfälligt. Som gravid kan man vara mer svullen i sina slemhinnor, och kan därför lättare bli täppt i näsan och få lock för öronen under en flygresa.
  • medel mot svampinfektioner i underlivet, eftersom många får problem med det under graviditeten. Risken för att få svampinfektion ökar i varmt klimat.
  • myggmedel som är godkänt för gravida.

Bra att ha i packningen

Tips på annat som kan vara bra att packa ner är till exempel

  • stödstrumpor om man kommer att sitta stilla länge under resan.
  • trosskydd mot flytningar. Det kan man ofta köpa på plats, men det kan vara bra att ha några i packningen redan från början.
  • bekväma skor med låg klack. Fötterna svullnar under graviditeten och när det är varmt.
  • öronproppar. Under graviditeten blir många känsligare för ljud än vanligt och vaknar lätt.
  • eventuellt amningsinlägg. Om man reser under senare delen av graviditeten kan brösten börja läcka.

Kontrollera försäkringen

Innan man reser bör man ta reda på vad som gäller om man skulle behöva vård i samband med graviditeten på resmålet. De flesta hemförsäkringar täcker inte sjukvårdskostnader i samband med graviditeten efter vecka 28. Om man föder för tidigt och barnet behöver vård utomlands eller transport hem kan man behöva betala kostnaderna själv.

Villkoren kan se olika ut hos olika försäkringsbolag. Man bör därför diskutera med sitt försäkringsbolag för att få reda på vad som gäller för de försäkringar man har, så att man själv kan avgöra om man behöver teckna en tilläggsförsäkring.

Om man ska resa inom EU/EES eller Schweiz har man rätt att få nödvändig vård på samma villkor som invånarna i landet. Det gäller även det nyfödda barnet. I god tid före resan ska man skaffa ett europeiskt försäkringskort, EU-kort, från Försäkringskassan. EU-kortet visar att man har rätt att få vård på plats i landet, men täcker inte kostnader för hemtransport med till exempel ambulansflyg. För att få ersättning för sådana kostnader behöver man en privat reseförsäkring.

När man reser inom Norden behöver man inte ha något EU-kort för att få vård. De nordiska länderna har också ett avtal som täcker extra utgifter för hemresor.

Sverige har avtal om vård med några andra länder i världen, till exempel Algeriet och Australien. Man kan få mer information om vad som gäller för olika länder från Försäkringskassan.

Om man ska resa utanför EU/EES eller Norden ska man beställa ett intyg eller ett så kallat servicekort från försäkringsbolaget som man har sin hemförsäkring hos. Försäkringsbolaget kan också ge mer information vad som ingår i försäkringen. Om man ska vara borta längre tid behöver man skaffa en tilläggsförsäkring.

Regler vid flygresor

Flygbolagen har regler för när man får flyga mot slutet av graviditeten. Olika flygbolag har lite olika bestämmelser, så man bör alltid fråga flygbolagen eller där man bokat resan vad som gäller.

De här bestämmelserna beror inte på att det är olämpligt i sig att flyga, utan att det kan finnas en risk för att planet behöver landa om förlossningen sätter igång. Om det skulle ske efter vecka 28 kan man behöva betala flygbolagets kostnader själv, eftersom hemförsäkringen då inte täcker kostnader i samband med graviditeten.

Diskutera vaccinationer och malariaskydd

Om man planerar att resa till ett land där man behöver vaccinationer eller skydd mot malaria ska man i god tid ta kontakt med en läkare på en mödravårdcentral eller med en vaccinationsmottagning. Där kan man diskutera vilka vaccinationer som behövs och om de går att ta när man är gravid.

De flesta vaccinationer går att ta när man är gravid, till exempel mot polio, hepatit A och difteri. Om man är gravid kan man lättare bli mycket svårt sjuk av malaria och det är därför viktigt att skydda sig mot sjukdomen. Vissa tabletter mot malaria kan man inte ta när man är gravid, och det finns en del vaccinationer man inte bör ta, till exempel mot gula febern. Ibland kan det därför vara olämpligt att göra vissa resor. På mödravårdscentralen kan man få information om vilka länder man inte bör åka till under graviditeten.

Myggmedel

Vissa myggmedel bör inte användas när man är gravid, eftersom de innehåller olämpliga ämnen. Det är viktigt att man läser igenom bruksanvisningen till ett myggmedel innan man använder det. Man kan också fråga på ett apotek eller prata med sin barnmorska.

Fäll ihop

Under resan

Under resan

Bra att röra på sig under resan

Om man reser med till exempel flyg, bil eller buss behöver man ofta sitta stilla långa stunder. Det finns en liten risk för att man ska få blodpropp när man sitter stilla länge, och den risken ökar något när man är gravid. Därför bör man försöka röra på sig under resan när det är möjligt. Det är bra att använda stödstrumpor eftersom det minskar risken för blodproppar.

När man ska flyga är det bra att berätta för flygbolaget att man är gravid, och be om extra benutrymme om det är möjligt. Under flygningen kan det vara skönt att lägga benen på till exempel en väska.

Res säkert i bil

Om man kör bil bör man tänka på att sätta bilbältet rätt. Den nedre delen av bältet ska ligga under magen, mot höfterna, och den övre delen mellan brösten och ovanför magen.

Om det finns en krockkudde där man sitter bör man dra tillbaka sätet så långt det går, och gärna luta det lite bakåt. I slutet av graviditeten är det bra om någon annan har möjlighet att köra, så att man slipper sitta nära ratten.

Fäll ihop

På resmålet

På resmålet

Mat och dryck

Det är bra att vara extra noga med att tvätta händerna före maten och efter toalettbesök, för att undvika smitta. Det finns reseförpackningar med bakteriedödande handdesinfektionsmedel som man kan använda på resan.

Om man är gravid finns det en del saker som man helst bör undvika att äta. När man reser bör man vara extra försiktig och se till att äta väl genomstekt eller kokt mat och undvika råa skaldjur och rå fisk. Följ de rekommendationer för gravida som Livsmedelsverket har tagit fram. Man kan alltid fråga sin barnmorska om råd.

Det är bra att dricka lite extra vatten om det är varmt. Om man ska resa till ett land där kranvattnet inte är lika rent som i Sverige bör man köpa dricksvatten på flaska.

Sol och bad

Det finns inget som hindrar att man badar eller solar när man väntar barn. Däremot förändras pigmentet i huden när man är gravid, så att pigmentfläckar snabbare kan bli mörka när man solar. För att undvika det kan man använda hög solskyddsfaktor.

Man kan också lättare få nya pigmentfläckar. De bleknar oftast efter förlossningen, men kan ibland finnas kvar, speciellt om man har använt för låg solskyddsfaktor eller bränt sig. Man bör använda en hög solskyddsfaktor för hela kroppen och särskilt hög i ansiktet. Det är också bra att skydda sig mot solen med hjälp av kläder och solhatt.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 4 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-06-23
Skribent:

Cecilia Brolinger, barnmorska, INFPREG- kunskapscentrum för infektioner under graviditet, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund.