Tandhälsa

Egen brunn och fluoridhalt i vattnet

Innehållet gäller Blekinge

Tänder blir starka av fluorid som tillförs lokalt på tanden. Bra exempel är tandkräm och fluoridsköljning. Men höga halter fluorid i dricksvatten kan ibland skada den växande tanden. Allra känsligast är tänderna från födseln till sjuårsåldern. Men risken finns dock ända upp till tolvårsåldern. Fluorid förekommer naturligt i berggrunden främst i mineralerna flusspat, kryolit och apatit. Därför varierar fluoridhalten mellan varje enskild brunn. Ju djupare brunnen är desto högre är oftast fluoridhalten.

Kontrollera ditt brunnsvatten

För att kontrollera ditt brunnsvatten lämnar du ett vattenprov till din kommuns vattenverk. Kontaktuppgifter finns på din kommuns webbplats.

Kommunernas webbplatser

Gravida och de som har barn under ett år kan i vissa kommuner lämna vattenprov utan kostnad. Annars kostar en fluoridanalys högst 150 kronor. 

Om du har en hög fluoridhalt i din egen brunn kan ett fluoridfilter installeras. Kontakta din kommun för att få veta mer.

Tips till dig som har hög fluoridhalt i ditt dricksvatten

  • Hämta dricksvatten till ditt barn på tappställen rekommenderade av vattenverket. Du kan naturligtvis även hämta vatten någon annanstans där den kända fluoridhalten är låg.
  • Kommunalt vatten är kontrollerat och kan i de flesta fall användas som ersättningsvatten. På vissa håll är fluoridhalten förhöjd även i det kommunala vattnet.
  • Tänk på att vatten är en färskvara som ska förvaras i kylskåp och förbrukas inom två till tre dagar.
  • Fluorid försvinner inte ur vattnet vid kokning.
  • Ammande mödrar kan dricka fluoridhaltigt vatten eftersom fluorid inte passerar till modersmjölken.
  • Blanda inte bröstmjölksersättning med vatten som har en fluoridhalt som är högre än 1,3 mg/liter.
  • Läs alltid innehållsförteckningen på köpt vatten på flaska innan du ger det till ett barn. Köpt dricksvatten på flaska är oftast brunnsvatten och därmed rikt på fluorid.
  • Tänk också på dricksvattnet vid ditt sommarboende.
  • Komplettera ditt barns kariesskydd genom att borsta ditt barns tänder med fluoridtandkräm från det att första tanden tittar fram! Borsta morgon och kväll med en tandkrämsklick, stor som barnets lillfingernagel! Låt tänderna vila mellan måltiderna!

Riktlinjer för fluorid

Livsmedelsverkets råd för fluorid i dricksvattnet:

Mg fluorid/liter

Risk

Mindre än 1

Nästan ingen risk för emaljfläckar

1-1,3

Liten risk för emaljfläckar

1,3-1,5

Risk för emaljfläckar. Bör ges i begränsad mängd till barn som är 6 månader eller yngre.

Mer än 1,5

Bör inte drickas av barn som är 18 månader eller yngre på grund av en stor risk för emaljfläckar.

Ju högre fluoridhalt i dricksvattnet desto större är risken för skönhetsfläckar i emaljen (tandfluoros). Sådana fläckar har visserligen ingen medicinsk  betydelse, men kan trots det av vissa uppfattas som störande. Det finns behandlingar för att ta bort emaljfläckar.

Kom ihåg att alla emaljfläckar inte beror på för mycket fluorid.

Till toppen av sidan