Lindriga brännskador – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Barn som fått en liten brännskada på handen. Kyl med svalt vatten.

    Det gör mindre ont och skadan begränsas om man kyler ner skadan så fort som möjligt och tillräckligt länge, tio till femton minuter. Använd svalt vatten.

Smärtsamt

Plötsligt bränner man sig på en het bakplåt, på grillen eller på en skvätt kokhett kaffe. Små brännskador kan ofta göra väldigt ont. Om man omedelbart kyler ner skadan i svalt vatten kan man både lindra smärtan och begränsa skadan.

Om brännskadan är ytlig blir huden röd, svullen och öm. Om den är lite djupare kan det även bildas blåsor på huden.

Kyla lindrar och begränsar skadan

Det är bra att kyla ner brännskadan så fort som möjligt och tillräckligt länge, tio till femton minuter. Då gör det mindre ont och skadan begränsas. Om det är möjligt kan man sänka ner den skadade kroppsdelen i en hink med svalt vatten eller spola under kran. Om man använder iskallt vatten kan det vara svårt att hålla skadan nerkyld tillräckligt länge.

Om brännskadan sitter på ett finger där man bär ringar ska man ta av ringarna så fort som möjligt efter skadan eftersom ringarna annars kan hindra blodflödet om fingret svullnar.

Om det fortsätter att göra ont kan man lägga en blöt handduk eller en kylklamp inlindad i en handduk på skadan. Man kan också pröva att stryka på lite bedövande Xylocain-salva om man har det hemma. Tänk på att salvan inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år eller användas på större områden än vad som motsvarar en handflata.

Vård av huden efteråt

Om huden enbart blivit röd behövs inte något förband. Om man har fått blåsor och sår kan de vätska, och då är det bra att skydda skadan med en steril kompress. På apotek finns särskilda kompresser som inte fastnar i såret. Om man har använt kompresser som har fastnat i såret, kan man blöta upp kompressen med lite vatten.

Man ska inte sticka hål på brännblåsor eftersom de skyddar huden som håller på att nybildas under.

När rodnaden har försvunnit eller såret läkt kan en fetare hudkräm eller salva hjälpa mot stramningar i huden.

Man kan behöva kontakta vården

Om brännskadan efter några dagar börjar värka, vätska sig eller lukta illa kan skadan ha blivit infekterad. Då kan man pröva att rengöra såret igen extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om man får feber, ska man kontakta vårdcentralen. Det ska man också göra om skadan inte har läkt efter två veckor.

Om brännskadan sitter på ett känsligt område, till exempel i ansiktet, på könsorganen eller över en led, bör man kontakta vården direkt efter olyckshändelsen. Detsamma gäller om skadan är större än den egna handflatan eller om den verkar ha orsakat skador djupt i huden.

Om man är osäker på hur allvarlig skadan är kan man ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 eller kontakta vårdcentralen eller sjukhus.  

Fäll ihop
Publicerad:
2014-05-05
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg