Skärsår – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Sårtejp, som är små smala remsor, sätts på tvärs över ett skärsår så att sårkanterna förs ihop

    Små skärsår som är mindre än någon centimer kan man ta hand om själv. Tvätta och sätt på plåster eller särskild sårtejp – små smala remsor som sätts tvärs över sårglipan.

Viktigt att tvätta såret

När man har skurit sig är det viktigt att göra rent såret eftersom smuts och skräp som finns kvar kan orsaka en infektion.

Om såret inte är så djupt kan det få blöda en liten stund innan man börjar tvätta eftersom blodet hjälper till att rensa ut smuts.

Om det blöder mycket ska man hålla den skadade kroppsdelen högt. Lägg en kompress eller ren tygbit på såret och tryck hårt mot såret ett tag. Ett alternativ är att lägga ett enkelt tryckförband. Då för man ihop sårkanterna och lägger en bit tyg eller kompress mot såret. Ovanpå lägger man en hårt vikt tygbit och lindar fast hårt med ett bandage eller tyg.

Efter ungefär en kvart har såret oftast sluta blöda. Då kan man försiktigt ta bort förbandet och göra rent såret.

Tvål och vatten räcker

  • Tvätta händerna.
  • Skölj rent såret under rinnande kranvatten, gärna med en handdusch.
  • Använd mild tvål om det kommit smuts i såret. Det är lättast att använda flytande tvål.
  • Kontrollera att det inte finns kvar glasbitar eller något annat i såret.
  • För ihop sårkanterna och sätt på ett plåster om såret är mindre än någon centimeter och glipar mindre än ett par millimeter. Man kan också använda särskild sårtejp om man har det hemma. Det är små smala tejpremsor som sätts tvärs över sårglipan och som effektivt håller ihop sårkanterna.

Man kan behöva kontakta vården

Om såret är djupt eller inte slutar blöda efter en halvtimme ska man kontakta vården.

Om såret är större än någon centimeter eller om det glipar mer än ett par millimeter kan det behöva sys. En läkare på vårdcentral eller sjukhus bör då undersöka såret inom några timmar. Om det har gått längre tid än åtta timmar avstår läkaren oftast från att sy på grund av infektionsrisken. Såret får läka av sig självt.

Om man skurit sig kan nerver eller senor ha skadats. Man kan själv försiktigt känna efter om man kan röra på den del av kroppen som är skadad. Man kan också kontrollera att känseln är som vanligt nedanför såret. Om det inte känns bra ska man också kontakta vården.

Ibland blir såret infekterat. Det märker man om såret börjar göra mer ont efter något dygn, och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan man pröva att rengöra såret igen extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om man får feber ska man kontakta vårdcentralen.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Stelkrampsbakterien finns i jord. Bakterien kan överföras till människan om jord eller föremål som är förorenade med jord kommer i kontakt med sår på huden. De flesta som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är mer än 20 år sedan man senast blev vaccinerad kan man behöva förnya sin vaccination. Om man är osäker på om man har stelkrampsskydd bör man kontakta vården.

Fäll ihop
Publicerad:
2014-05-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg