Vätskeersättning till barn

Om ett barn förlorar mycket vätska, till exempel i samband med diarré och kräkningar, kan det behöva få vätskeersättning. Vätskeersättningen innehåller en perfekt balans av vatten, salt och socker.

Barn som har diarré eller kräkningar, speciellt yngre barn, bör få vätskeersättning. Vätskeersättning finns att köpa i pulverform som man blandar med vatten eller som brustablett. Brustabletter rekommenderas till barn över tre år. Det är viktigt att man följer anvisningarna på förpackningen för att balansen ska bli rätt. Det går bra att ge vätskeersättning till barn som har diabetes.

Barn som helammas ska i första hand få bröstmjölk. Barn som får modersmjölksersättning kan få tillägg av ersättningen. Man kan kontakta BVC, vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen om man är osäker. 

Om man inte har tillgång till affär eller apotek där vätskeersättning säljs kan man behöva blanda den själv. Det är viktigt att man inte tar för mycket salt och att man använder vanligt koksalt, natriumklorid, inte örtsalt. Det är mycket viktigt att proportionerna blir rätt. Smaka på lösningen innan barnet får den. Man ska bara ana saltsmaken - som tårar.

Recept:

  • 1 liter vatten
  • 6 teskedsmått strösocker (1 tesked = 5 ml)
  • ½ teskedsmått salt

Koka upp vätskan och låt den svalna. Drycken kan smaksättas med två teskedar fruktjuicekoncentrat eller saft.

Publicerad:
2011-08-12
Skribent:

Linda Ahlqvist, distriktssköterska, 1177.se

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden