Senast reviderad 2012-02-22

Min son har eksem. Vad kan vi göra?

Fråga

Jag har en son som har stora problem med eksem i armvecken, på halsen och kring ögonen.

Han har varit hos läkare och fått rådet att smörja sig med en fet kräm. Nu har han smörjt sig i flera månader både med kräm och kortisonsalva. Det har inte blivit bättre, utan nu kliar han sig till och med i sömnen.

Vad ska vi göra?

Svar

Det du beskriver är symtom som är typiska för det som kallas böjveckseksem, eller atopiskt eksem. Eksemet räknas till gruppen atopiska sjukdomar, dit även hösnuva och astma hör. Ibland kan man ha bara eksem, men ofta kan de andra sjukdomarna finns hos nära släktingar.

Vissa saker kan försämra besvären. Det blir till exempel ofta sämre på vintern när luften är torr, av vatten som torkar ut huden, stress med mera.

Klådan kan vara ett stort bekymmer och det är lätt att man kommer in i en ond cirkel med hudirritation som ger klåda som ger mer irritation och så vidare. Det är viktigt att bryta "klådcirkeln".

Den grundläggande eksembehandlingen grundar sig på att smörja med mjukgörande kräm eller salva och, om det behövs, kortison. Den senare finns i olika styrkor, och om klådan är besvärlig kan det vara ett tecken på att starkare kortison tillfälligt behövs.

Ibland kan ökad klåda bero på att det blivit en infektion i eksemet, med bakterier eller svamp. I sådana fall behövs även särskild behandling för detta. Ibland kan man också behöva speciella läkemedel mot själva klådan.

Din son behöver träffa sin läkare igen för att få en bedömning om hur han ska fortsätta behandlingen.

Tyvärr finns det inte någon behandling som garanterat kan ta bort eksemet för alltid. Däremot finns det en hel del att göra för att minska symtomen. Det finns mängder av olika salvor och krämer, och det är viktigt att din son får ordentlig information och möjlighet att pröva sig fram med olika sorter.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin