Pilonidalcysta

  • pilonidalcysta

    En pilonidalcysta sitter i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig.

Allmänt

En pilonidalcysta sitter i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig, och visar sig ofta genom att man får en varfylld böld där. En pilonidalcysta kan vara upp till cirka fem centimeter i diameter.

Det är inte helt känt hur en pilonidalcysta uppstår, men förmodligen beror den på att ett hårstrå har tryckts tillbaka in i sin hårsäck. Då uppstår det en inflammation i hårsäcken. En orsak till att man får en pilonidalcysta kan till exempel vara att man har ett arbete där man sitter stilla mycket.

Om den inflammerade hårsäcken brister kan det bildas en liten kanal upp till huden, en så kallad fistel. Ofta rinner det lite vätska eller var från fisteln. Om bakterier kommer in genom fistelgången kan pilonidalcystan bli infekterad, och då får man en böld.

Pilonidalcystor är vanligare bland män än bland kvinnor och besvären kommer ofta i tjugoårsåldern. Om man får behandling blir man av med pilonidalcystan, men det kan ta tid och vara besvärligt.

Symtom

Ofta upptäcker man en pilonidalcysta genom att man får en böld i ryggslutet som gör ont.

Ibland får man ingen böld, men kan ha märkt att det under en tid har kommit lite illaluktande vätska från området vid ryggslutet.

Behandling

En pilonidalcysta som har utvecklats till en böld behandlas genom att en läkare gör ett snitt i bölden för att tömma den på var. Man får lokalbedövning innan bölden töms. Sedan får man gå till en distriktssköterska under någon vecka för att få såret omskött.

Eftersom besvären med pilonidalcystan ofta kommer tillbaka, behöver man oftast få den bortopererad. Det brukar göras när man inte längre har någon böld. Under operationen har man ryggbedövning eller är sövd. Efter operationen tar det oftast fyra till fem veckor innan såret har läkt. Man kan sitta och gå efter ingreppet, men det kan vara ömt och strama.

När ska man söka vård?

Om man märker att det kommer vätska eller var från ryggslutet bör man kontakta en vårdcentral.

Om man snabbt får stark smärta eller ömhet runt ryggslutet bör man direkt söka vård på en vårdcentral eller en akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2011-03-23
Skribent:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Stockholm