Näsblod

Näsblod beror på att ytliga blodkärl i näsan brister. Om du är förkyld och får svullna och känsliga slemhinnor kan blodkärlen brista bara av att du nyser, snyter dig eller petar dig i näsan. Om du får ett slag mot näsan kan du blöda mycket.

  • Hur man ska ta tag om näsan och hur man ska sitta vid näsblod

    Du kan få stopp på blödningen genom att sitta lätt framåtlutad och klämma åt runt näsans mjuka delar i 15-20 minuter.

Stoppa blödningen

För att få stopp på blödningen är det bra att sitta upp något framåtlutad, eftersom du kan bli illamående om du får ner blodet i halsen. Samtidigt klämmer du åt runt näsans mjuka delar precis nedanför näsbenet under 15-20 minuter och släpper sedan försiktigt.

Om blödningen fortsätter

Om blödningen inte avtar kan du sätta in en bomullstuss indränkt i matolja eller vaselin i näsan, klämma åt i 15-20 minuter till och sedan låta tussen sitta i ett par timmar. Oljan hindrar tussen från att fastna i sårskorpan.

Ett annat alternativ är att sätta in en bomullstuss som är fuktad med lite avsvällande nässprej, för att få kärlen att dra ihop sig. Du kan också använda särskild blodstillande vadd som finns på apotek.

Undvik att få besvär

Om du är förkyld och behöver snyta dig kan du i stället torka näsan försiktigt. Du kan också skölja näsan med koksaltlösning, som finns som droppar eller sprej på apotek. Om du vill blanda koksaltlösningen själv tar du en milliliter – ett kryddmått – salt i en deciliter vatten. Du kan koka upp lösningen och låta den svalna, men det är inte nödvändigt att koka vattnet. För att få in koksaltlösningen i näsan kan du fukta en bomullstuss eller använda en liten plastspruta som finns på apotek.

För slemhinnor som känns torra och såriga kan du pröva mjukgörande nässprej med sesamolja som finns på apotek.

Vissa läkemedel kan öka risken för näsblod

Vissa läkemedel som du tar genom näsan kan öka risken för näsblödning.

Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra kan göra det svårare att få stopp på näsblödningen. Exempel på sådana medel är dels receptfria smärtstillande läkemedel som Aspirin eller Treo, dels blodproppsförebyggande läkemedel som Trombyl.

Om du är osäker på om ett läkemedel du använder orsakar näsblod kan du fråga din läkare eller på apotek.

Söka vård

Sök vård direkt om blödningen har fortsatt i mer än en halvtimme trots att du har försökt att stoppa den. Det gäller också om blödningen är riklig. Om blödningen återkommer flera gånger flera dagar i rad eller om du använder den blodförtunnande medicinen Waran och får näsblod ska du också kontakta vården.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2015-02-11
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg