Muskelbristning

Allmänt

Om en muskel belastas för kraftigt eller på ett felaktigt sätt kan den brista, helt eller delvis. Man får då en muskelbristning. Det innebär att muskelfibrer skadats eller gått av. Det kan också bli en blödning i muskeln. En blödning i en lårmuskel kallas ibland för en lårkaka.

En muskelbristning kan man få om man har tränat för hårt, om man gör en plötslig rörelse, eller om man får ett kraftigt slag mot muskeln.

En mindre muskelbristning läker oftast av sig själv på ett par veckor. En större muskelbristning kan behöva opereras.

Symtom

Om man får en bristning i muskeln gör det mycket ont. Muskeln kan svälla upp och kännas öm. Ibland kan man också få ett blåmärke.

Behandling

En mindre muskelbristning behöver oftast inte behandlas av en läkare utan läker av sig själv. En del större muskelbristningar läker av sig själva, andra kan behöva opereras.

Direkt efter att man fått en muskelbristning kan det göra mindre ont om man kyler ner det skadade området. Det kan man göra genom att lägga is i en plastpåse. Ispåsen bör inte läggas direkt på huden, eftersom kylan kan göra skada. Man kan lägga en tröja eller en handduk emellan för att skydda huden. Om man har ont kan man ta ett receptfritt smärtstillande läkemedel.

En mindre muskelbristning läker oftast på ett par veckor. Man ska låta bli att belasta den skadade muskeln några dagar, men fortsätta att röra den. Det gör att blodcirkulationen i muskeln ökar, och skadan läker fortare. Det är viktigt att träna upp muskeln innan man börjar med de aktiviteter man höll på med innan bristningen.

När ska man söka vård?

Om man har svårt att röra på den skadade kroppsdelen ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning. Om det gör ont när man rör den skadade kroppsdelen och man inte blivit bättre efter ett par dagar kan man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2011-05-26
Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.