Kristallsjuka – godartad lägesyrsel

 • Illustration som visar ett inneröra.

  Innerörats olika delar.

  Mer information
  Illustration som visar de olika delarna i innerörat.

  Från ytterörat leder hörselgången till trumhinnan, som utgör övergången till mellanörat. Mellanörat är ett luftfyllt litet hålrum, och där sitter de tre hörselbenen, hammaren, städet och stigbygeln. Örontrumpeten är en tunn gång som går från mellanörat till svalget. Genom denna kanal passerar det normalt luft när vi sväljer eller gäspar.

  Innerörat består av snäckan och de tre båggångarna. Snäckan är den del av innerörat som stimuleras av ljud, medan båggångarna hör ihop med balanssinnet.

 • Illustration som visar kristallerna i innerörat.

  Kristallerna i innerörat.

  Mer information
  Illustration som visar kristallerna i innerörat, hårceller och nervfibrer.

  Några av hårcellerna i innerörat har på sin yta en gelatinlik massa som innehåller små kalkkristaller. Eftersom kalkkristallerna är tyngre än vätskan så rör de sig med viss tröghet. Hårcellerna registrerar gravitationen eller tyngdkraften.

  När man rör på huvudet kommer kristallerna i rörelse och påverkar hårcellerna, och därigenom får man information om huvudets läge.

Allmänt

Kristallsjuka kallas också godartad lägesyrsel. Det innebär att man plötsligt blir yr vid vissa huvudrörelser. Yrseln går snabbt över men kan komma tillbaka när man gör om samma huvudrörelse.

Orsaken till kristallsjuka är att små, små kalkkristaller i innerörat, där balansorganet sitter, har lossnat och hamnat fel.

Varför man får kristallsjuka är inte helt klarlagt. Ibland kan man få kristallsjuka efter att man fått ett slag mot huvudet. 

Sjukdomen går över av sig själv efter några veckor eller månader. Under tiden är det bra om man fortsätter att röra på huvudet som vanligt. Man kan också få snabb behandling om man behöver.

Symtom

När man rör på huvudet känner man sig snurrig. Det brukar vara i några sekunder, upp till en halv minut.

Det är vanligt att man också blir illamående.

Behandling

Man kan själv upprepa huvudrörelserna som framkallar yrseln många gånger. Ofta är det tillräckligt för att man tillfälligt ska känna sig bättre.

Man kan också få behandling hos en läkare eller sjukgymnast. Man får då sitta eller ligga på en brits och behandlaren hjälper att röra på huvudet på ett systematiskt sätt så att kalkkristallerna faller på plats. Man kan också få sitta i en särskild stol som kan vridas i alla riktningar för att yrseln ska gå över.

När ska man söka vård?

Om man har problem med yrsel bör man kontakta en vårdcentral.

Man ska ringa 112 om man har yrsel och samtidigt har

 • slagit i huvudet
 • blivit förlamad i ena sidan av kroppen eller att ansiktet domnar
 • svårigheter att tala
 • blivit mycket illamående och kräks.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd

Senast uppdaterad:
2012-02-14
Skribent:

Katrin Hint, skolöverläkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Pysslingens skolor, Stockholm

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Kari C. Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge